Lichtstraten

Lichtstraten bestaan in vele vormen en uitvoeringen. Door het grote aanbod van basismaterialen biedt een lichtstraat voor elke toepassing een mogelijkheid.

Lichstraat horizontaal

Hieronder onderscheiden we de twee belangrijkste uitvoeringen met hun specifieke kenmerken:

Industriële lichtstraten

Deze lichtstraten lenen zich uitstekend om op een economisch manier grote hoeveelheden daglicht in een gebouw binnen te brengen. De lichtstraten worden opgebouwd uit brute aluminium profielen die speciaal voor deze toepassing ontwikkelt zijn. Deze zijn zowel in gebogen, lessenaars- als in zadeldakversie verkrijgbaar. Doorgaans word een stramienmaat van 1050mm aangehouden wat overeenkomt met de standaardafmeting van polycarbonaat plaatmateriaal. De lichtstraat word standaard afgewerkt dmv EPDM rubbers dewelke een garantie geven op een perfecte waterdichtheid. Als plaatmateriaal word gebruik gemaakt koud vervormbare polycarbonaat spouwplaten met een minimum dikte van 10mm. Afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan lichtstraat kan aangepast plaatmateriaal gebruikt worden om zo tot een isolatiewaarde van 0,85W/m²K te komen.

Lichtstraten voor woningbouw

Naast de praktische kant richt dit type zich vooral op de energetische en esthetische waarde van de lichtstraat. Zo zijn alle profielen thermisch onderbroken dmv een polyamidestrip wat koudebruggen volledig uitsluit. Alle profielen zijn verkrijgbaar in een RAL kleur naar keuze of anodisatie wat een optimale bescherming biedt aan het aluminium. Als plaatmateriaal kan hier eveneens gekozen worden voor verschillende soorten polcarbonaat. Het gebruik van superisolerend glas is sterk aan te raden bij lichtstraten in woningbouw. Mede door zijn uitstekende waarde mbt isolatie en akoustiek biedt deze uitvoering u een ongekend gevoel van welbehagen. Uiteraard is de combinatie van kenmerken van bovenstaande lichtstraten steeds mogelijk. Een lichtstraat is steeds maatwerk en word voorbereid en geproduceerd door uw specifieke wens. Alle lichtstraten kunnen steeds uitgevoerd worden in combinatie met opengaande systemen zowel voor verluchting als voor rookafvoer en dit steeds met standaard oplossingen die de waterdichtheid garanderen en voor een naadloze aansluiting zorgen.

Lichtstraten lenen zich ook perfect in combinatie met zonnepanelen of zonnecellen. Door het gebruik van een sheddak waar de noordkant voorzien word van transparante lichtpanelen en de zuidkant van zonnepanelen. Nieuw is het gebruik van transparante, flexibele zonnecellen die vrijwel onzichtbaar geintegreerd word in de beglazing. De lichtstraten zorgen overdag voor een overvloed aan daglicht terwijl de zonnecellen hun energie opslaan en deze vrijgeven bij het ingaan van de schemer onder vorm van kunstlicht.